Biserica Adormirea Maicii Domnului - Manesti

 

biserica-adormirea-maicii-domnului-manesti-1  

Celei alese dintre toate neamurile, Maicii lui Dumnezeu, Imparatesei, celei ce te sui de la pamant la cer, cantare cu cucernicie, pentru preacinstita ta Adormire, aducem tie Nascatoare de Dumnezeu. Iar tu, ca ceea ce ai biruinta peste moarte, de toate intamplarile aducatoare de moarte ne pazeste pe noi, ca sa-ti cantam tie: Bucura-te, ceea ce esti plina de har, care intru Adormirea ta, nu ne lasi pe noi!

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Manesti

Biserica Adormirea Maicii Domnului se afla in comuna Manesti, judetul Prahova. In anul 1775, pe locul actualei biserici a fost zidita o biserica din caramida, acoperita cu sindrila, pe cheltuiala si osteneala lui Constantin Manescu, impreuna cu Ion Matasaru, Voicu Bogasierul cel Mic si Dinu Magureanu.

In anul 1892, din pricina stricarii, biserica a fost daramata si, pe locul ei, a fost construita una noua, cu cheltuiala generalului Theodor C. Vacarescu, a sotiei sale Maria, nascuta Manescu, a fiului lor Neagoe Radu Vacarescu, cu sotia sa Elena, preot slujitor si ostenitor fiind Nicolae Preotescu.

Biserica a fost proiectata de arhitectul Paul Gottreau, din Paris, care a intocmit planul bisericii, iar acesta a fost aprobat de arhitectul francez Andre Leconte du Nouy, cel care a restaurat Manastirea Curtea de Arges. Arhitect conducator al santierului a fost Rudolf Libert, iar constructor, mesterul Vasile Gavrilescu, din Ploiesti. Lucrarile de constructie s-au desfasurat intre 18 octombrie 1892 si 6 noiembrie 1898, iar sfintirea a fost savarsita in acelasi an, de catre mitropolitul Ghenadie Petrescu, Primatul Romaniei.

Biserica din Manesti este o cladire monumentala, construita in stil bizantin, cu temelia din blocuri de piatra, in pridvor avand stalpi de piatra rotunzi si sculptati in partea superioara. Este din caramida si invelita cu tabla de arama. Catapeteasma este lucrata in lemn si poleita, iar pictura este executata, in ulei, de pictorul francez Nicolae Vermont, vitraliile fiind lucrate tot de el, la Paris.

In urma cutremurului din noiembrie 1940, biserica a suferit unele avarii, in special la cele trei turle, unde toate geamurile s-au spart, ele fiind din bucati de sticla colorate, prinse in rama de plumb. Floraria din ghips a fost distrusa, fiind reparata in anul 1953. Sfantul lacas, monument istoric, a fost serios avariat si in urma cutremurului din anul 1977, iar in perioada de pana in anul 1983, data fiind situatia politica din tara, nu s-a putut efectua decat o consolidare primara a celor trei turle.

biserica-adormirea-maicii-domnului-manesti-2

In prezent, turlele sunt inca avariate, fiind slabite de trecerea timpului si de cutremurele din anii 1986 si 1990, astfel incat s-a intocmit documentatia tehnica pentru consolidarea lor si s-a obtinut autorizatia de constructie.

Preotul Nicolae Preotescu a fost cel care a infiintat Scoala Primara in comuna unde a functionat si ca invatator. Dupa el, a urmat preotul Gafton Ionescu, timp de trei ani, dupa care s-a mutat la Bucuresti. Dupa acesta, parohia a fost suplinita de doi ieromonahi, Chiril Barbulescu si Hariton Mironescu, iar in anul 1931 a fost numit aici preotul Constantin I. Popescu, pastorind pana in anul 1977. In perioada anilor 1977-1987 a slujit aici preotul Constantin Niculescu, caruia i-a urmat preotul Constantin Totan, care slujeste si in prezent.

In anul 1970, cu acordul dr. Zavoianu, directorul Preventoriului TBC Manesti, biserica a fost racordata la reteaua de gaze naturale a Spitalului, iar in anul 1993 a fost racordata la reteaua stradala. Tot in aceasta vreme s-a extins cimitirul parohial existent si s-a imprejmuit cu gard, iar casa parohiala a fost renovata. Biserica din cimitir, construita inaintea celei existente in prezent, a fost transformata in capela, momentan fiind in reconstructie, in urma incendiului din anul 2002.

Iulian Predescu

[ sursa: www.crestinortodox.ro ]

biserica-adormirea-maicii-domnului-manesti-3

 • Biserica Adormirea Maicii Domnului - Manesti

       Celei alese dintre toate neamurile, Maicii lui Dumnezeu, Imparatesei, celei ce te sui de la pamant la cer, cantare cu cucernicie, pentru preacinstita ta Adormire, aducem tie Nascatoare de Dumnezeu. Iar tu, ca ceea ce ai Read More
 • Biserica Adormirea Maicii Domnului - Gramesti

       Biserica din lemn de la Gramesti, inchinata Adormirii Maicii Domnului, se afla in satul Pietreni, comuna Costesti, judetul Valcea. Este cea mai veche biserica a localitatii, fiind construita in anul 1664, de catre mitropolitul Stefan I Read More
 • Biserica Nasterea Maicii Domnului - Busteni

       Biserica Domneasca din localitatea Busteni, judetul Prahova, inchinata Nasterii Maicii Domnului, a fost construita in anul 1889, de catre regele Carol I si regina Elisabeta, spre vesnica lor pomenire si a fiicei lor Maria. Read More
 • Biserica Adormirea Maicii Domnului - Calinesti

       Biserica Adormirea Maicii Domnului, aflata in localitatea Calinesti, comuna Floresti, judetul Prahova, a fost construita intre anii 1636-1646, de catre boierii si negustorii din localitate. Parohia este alcatuita din urmatoarele trei sate: satul Novacesti, satul Calinesti Read More
 • Biserica Nasterea Maicii Domnului - Galda de Jos

       Biserica Nasterea Maicii Domnului este o biserica ortodoxa aflata in localitatea Galda de Jos, in judetul Alba. Localitatea, aflata in zona Muntilor Apuseni, este atestata documentar inca din anul 1287. In anul 1393, in localitate exista Read More
 • Biserica Adormirea Maicii Domnului - Patroaia Vale

       Biserica Adormirea Maicii Domnului, aflata pe malul stang al Argesului, in localitatea Patroaia Vale, in judetul Dambovita, a fost construita in anul 1715, de catre stolnicul Pana Parvu Cantacuzino si de Barbu Greceanu. Intre anii 1745-1863, Read More
 • 1
The biggest bookie William Hill United Kingdom link.