Biserica Adormirea Maicii Domnului - Gramesti

 

biserica-adormirea-maicii-domnului-gramesti-1  

Biserica din lemn de la Gramesti, inchinata Adormirii Maicii Domnului, se afla in satul Pietreni, comuna Costesti, judetul Valcea. Este cea mai veche biserica a localitatii, fiind construita in anul 1664, de catre mitropolitul Stefan I al Tarii Romanesti. Biserica din Gramesti se afla zidita pe fundatiile unei biserici mai vechi. Aceasta este a doua ctitorie personala a mitropolitului. El si-a petrecut in acest loc anii tineretii.

 

Planul bisericii, avand pronaosul largit si pridvorul mare, sprijinit pe sapte stalpi frontali si doi laterali, este un plan arhaic, foarte rar intalnit in Tara Romaneasca. Biserica este construita in forma de nava, avand 15 metri lungime, aproape 6 metri latime si alti 6 metri inaltime. Temelia bisericii este zidita din piatra de calcar. Peretii bisericii sunt ziditi din lemn de stejar, iar scandurile sunt prinse cu cuie de lemn. Grinzile de stehar au grosimea de zece centimetri.

Pridvorul este deschis, avand noua stalpi ciopliti in patru laturi tesite, decorati cu capiteluri in stil doric la partea superioara, ce se imbina in cap cu grinzile taiate in acolada, pe care se sprijina braul zimtat. Pridvorul este pardosit cu piatra de rau. Pisania de deasupra usii de acces in pronaosul bisericii este incrustata intr-o frumoasa sculptura.

Pisania bisericii, sapata in lemn, marturiseste urmatoarele: "Cu voia Tatalui si cu ajutorul Fiului si cu savarsirea Sfantului Duh, acest Sfant hram dumnezeiesc s-a ridicat in slava si cinstea Adormirii Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, cu truda, de Arhiepiscopul si Mitropolitul Chir Stefan. S-a zidit din temelie pana la savarsire in zilele lui Io Grigorie voievod, in anul 7173 (1664). Am scris eu, popa Stan."

Se crede ca biserica a fost pictata de catre zugravul Bogdan, in anul 1668, apoi de catre popa Stan, in anul 1688. Cu ajutorul zugravului local Bogdan, mitropolitul Stefan I a facut icoanele imparatesti, in anul 1666, precum si pe cele mai mici, in anul 1668.

biserica-adormirea-maicii-domnului-gramesti-2

In cele din urma, biserica a fost pictata de catre zugravul Gheorghe. Acesta din urma a pictat si o icoana a Maicii Domnului, in anul 1779, pe care a scris: "Aceasta sfanta si dumnezeiasca icoana s-au facut cu toata cheltuiala lui Lazar di pi vale. Gh. Zugraf. 7287 (1779)."

Cea mai importanta restaurare a bisericii a fost cea din 1938. Monumentul de arhitectura bisericeasca nu are turla si nici clopotnita. In anul 1974, portretul votiv al mitropolitului Stefan, ctitorul bisericii, se mai vedea inca, in interiorul bisericii. Acest portret a fost executat cu numai cel mult doi ani inaintea trecerii sale la cele vesnice.

Baza catapetesmei este din zid, iar restul, din lemn. In randul icoanelor imparatesti sunt asezate urmatoarele icoane: Sfantul Ierarh Nicolae, Sfantul Cuvios Grigorie Decapolitul, Sfantul Mihail al Sinadelor, Maica Domnului a Patimilor, Usile Imparatesti, Mantuitorul Iisus Hristos, Adormirea Maicii Domnului (doua icoane). Chipul donatorului, mitropolitul Stefan I, se afla pictat in coltul din stanga jos al icoanei cu Sfintii Grigorie Decapolitul si Mihail, episcop de Synade.

Rugaciune catre Maica Domnului

Celei alese dintre toate neamurile, Maicii lui Dumnezeu, Imparatesei, celei ce te sui de la pamant la cer, cantare cu cucernicie, pentru preacinstita ta Adormire, aducem tie Nascatoare de Dumnezeu. Iar tu, ca ceea ce ai biruinta peste moarte, de toate intamplarile aducatoare de moarte ne pazeste pe noi, ca sa-ti cantam tie: Bucura-te, ceea ce esti plina de har, care intru Adormirea ta, nu ne lasi pe noi!

biserica-adormirea-maicii-domnului-gramesti-3

Preasfanta stapana, de Dumnezeu Nascatoare, departeaza de la noi, pacatosii si nevrednicii robii tai, trandavirea, uitarea, nerecunostiinta, lenevirea si toate gandurile cele rele si viclene, urate si defaimatoare. Alunga-le de la inimile noastre cele ticaloase si de la sufletele noastre cele intinate si de la mintea noastra cea intunecata. Stinge vapaia patimilor noastre si ne ajuta ca neputinciosi santem. Fereste-ne de aducerile aminte, de deprinderile cele viclene si de toate faptele cele rele, din noapte si din zi si ne izbaveste de ele. Ca prebinecuvantat si preamarit este numele tau cel sfant, in cer si pe pamant, in vecii vecilor. Amin!

Iulian Predescu

[ sursa: www.crestinortodox.ro ]

biserica-adormirea-maicii-domnului-gramesti-4

 • Biserica Adormirea Maicii Domnului - Manesti

       Celei alese dintre toate neamurile, Maicii lui Dumnezeu, Imparatesei, celei ce te sui de la pamant la cer, cantare cu cucernicie, pentru preacinstita ta Adormire, aducem tie Nascatoare de Dumnezeu. Iar tu, ca ceea ce ai Read More
 • Biserica Adormirea Maicii Domnului - Gramesti

       Biserica din lemn de la Gramesti, inchinata Adormirii Maicii Domnului, se afla in satul Pietreni, comuna Costesti, judetul Valcea. Este cea mai veche biserica a localitatii, fiind construita in anul 1664, de catre mitropolitul Stefan I Read More
 • Biserica Nasterea Maicii Domnului - Busteni

       Biserica Domneasca din localitatea Busteni, judetul Prahova, inchinata Nasterii Maicii Domnului, a fost construita in anul 1889, de catre regele Carol I si regina Elisabeta, spre vesnica lor pomenire si a fiicei lor Maria. Read More
 • Biserica Adormirea Maicii Domnului - Calinesti

       Biserica Adormirea Maicii Domnului, aflata in localitatea Calinesti, comuna Floresti, judetul Prahova, a fost construita intre anii 1636-1646, de catre boierii si negustorii din localitate. Parohia este alcatuita din urmatoarele trei sate: satul Novacesti, satul Calinesti Read More
 • Biserica Nasterea Maicii Domnului - Galda de Jos

       Biserica Nasterea Maicii Domnului este o biserica ortodoxa aflata in localitatea Galda de Jos, in judetul Alba. Localitatea, aflata in zona Muntilor Apuseni, este atestata documentar inca din anul 1287. In anul 1393, in localitate exista Read More
 • Biserica Adormirea Maicii Domnului - Patroaia Vale

       Biserica Adormirea Maicii Domnului, aflata pe malul stang al Argesului, in localitatea Patroaia Vale, in judetul Dambovita, a fost construita in anul 1715, de catre stolnicul Pana Parvu Cantacuzino si de Barbu Greceanu. Intre anii 1745-1863, Read More
 • 1
The biggest bookie William Hill United Kingdom link.