Biserica Nasterea Maicii Domnului - Galda de Jos

 

biserica-nasterea-maicii-domnului-galda-jos-1  

Biserica Nasterea Maicii Domnului este o biserica ortodoxa aflata in localitatea Galda de Jos, in judetul Alba. Localitatea, aflata in zona Muntilor Apuseni, este atestata documentar inca din anul 1287. In anul 1393, in localitate exista un conac impunator, iar spre sfarsitul secolului al XVIII-lea, langa castelul familiei Kemeny se consemneaza prezenta unei cripte boieresti.

"Nasterea ta, de Dumnezeu Nascatoare Fecioara, bucurie a vestit la toata lumea, ca din tine a rasarit Soarele dreptatii, Hristos, Dumnezeul nostru. Si dezlegand blestemul a dat binecuvantare si stricand moartea, ne-a daruit noua viata vesnica."

Biserica Nasterea Maicii Domnului - Galda de Jos

Biserica Nasterea Maicii Domnului, cunoscuta sub denumirea locala de "Biserica din Deal", este atestata documentar pentru prima data in anul 1723. Se crede ca biserica din Galda de Jos a fost construita candva la granita dintre secolele XIV-XV sau, cel mai tarziu, in secolul al XVII-lea.

Biserica a fost construita pe un platou mai inalt, care strajuieste campia satului, in partea nord-estica a castelului Kemeny. Biserica din Galda de Jos este construita din piatra de rau si piatra de cariera, in forma dreptunghiulara. Are o lungime de 14 metri si o latime de aproape 7 metri.

Intrarea in biserica se face prin doua usi, una asezata in partea vestica si alta in parte sudica a pronaosului. Usile sunt incadrate de un chenar din piatra masina. Modelul semicircular al absidei bisericii, socotit a fi de provenienta romanica, poate fi intalnit si in Manastirea Rameti. Catapeteasma bisericii, ca si in cazul manastirii amintite, prezinta doua usi: Usile Imparatesti si o singura usa diaconeasca.

In cadrul secolului al XV-lea, biserica a fost reparata, lucrari in cadrul carora acesteia i s-au adaugat si mai multi contraforti, pe lateralele de nord si sud. In urma lucrarilor efectuate intre anii 1966-1968, contrafortii au fost indepartati, revenindu-se la infatisarea initiala. Tot acum, biserica a fost largita, prin adaugarea pronaosului, peste care a fost inaltat turnul-clopotnita. Acoperisul bisericii este din sindrila.

Pronaosul este foarte larg, iar tavanul este alcatuit din grinzi de lemn. In peretele vestic, o fereastra in forma de stea cu sase colturi lasa sa patrunda inlauntru putina lumina. Intre pronaos si naos se inalta un zid puternic, strabatut de o usa cu chenar din piatra masiva.

Sub actualul strat de pictura se pastreaza comori artistice ale trecutului bisericii. Cel mai nou strat de pictura a fost asezat in secolul al XVIII-lea. Se observa mai multe fragmente de fresca din secolul al XVI-lea. In partea sud-estica a noasului se afla o parte din fresca care-l reprezinta pe Sfantul Ierarh Nicolae. O inscriptie pastrata la Proscomidiar, langa Sfantul Atanasie cel Mare, intocmita cu litere si cifre chirilice, marturiseste data picturii realizate in Sfantul Altar: "Anul Domnului 1752, iulie 1."

In anul 1733, aceasta biserica era unita, iar intre anii 1760-1762 ea era ortodoxa, avand peste o suta de familii. Dupa ce a fost construita noua biserica, in centrul satului, "Biserica din Deal" a cazut in uitarea vremii. Ultima slujba a fost tinuta in aceasta biserica in anul 1906. Biserica a fost reparata abia in anul 1929. Curatarea picturii s-a facut intre anii 1966-1968.

Iulian Predescu

[ sursa: www.crestinortodox.ro ]

biserica-nasterea-maicii-domnului-galda-jos-2

 • Biserica Adormirea Maicii Domnului - Manesti

       Celei alese dintre toate neamurile, Maicii lui Dumnezeu, Imparatesei, celei ce te sui de la pamant la cer, cantare cu cucernicie, pentru preacinstita ta Adormire, aducem tie Nascatoare de Dumnezeu. Iar tu, ca ceea ce ai Read More
 • Biserica Adormirea Maicii Domnului - Gramesti

       Biserica din lemn de la Gramesti, inchinata Adormirii Maicii Domnului, se afla in satul Pietreni, comuna Costesti, judetul Valcea. Este cea mai veche biserica a localitatii, fiind construita in anul 1664, de catre mitropolitul Stefan I Read More
 • Biserica Nasterea Maicii Domnului - Busteni

       Biserica Domneasca din localitatea Busteni, judetul Prahova, inchinata Nasterii Maicii Domnului, a fost construita in anul 1889, de catre regele Carol I si regina Elisabeta, spre vesnica lor pomenire si a fiicei lor Maria. Read More
 • Biserica Adormirea Maicii Domnului - Calinesti

       Biserica Adormirea Maicii Domnului, aflata in localitatea Calinesti, comuna Floresti, judetul Prahova, a fost construita intre anii 1636-1646, de catre boierii si negustorii din localitate. Parohia este alcatuita din urmatoarele trei sate: satul Novacesti, satul Calinesti Read More
 • Biserica Nasterea Maicii Domnului - Galda de Jos

       Biserica Nasterea Maicii Domnului este o biserica ortodoxa aflata in localitatea Galda de Jos, in judetul Alba. Localitatea, aflata in zona Muntilor Apuseni, este atestata documentar inca din anul 1287. In anul 1393, in localitate exista Read More
 • Biserica Adormirea Maicii Domnului - Patroaia Vale

       Biserica Adormirea Maicii Domnului, aflata pe malul stang al Argesului, in localitatea Patroaia Vale, in judetul Dambovita, a fost construita in anul 1715, de catre stolnicul Pana Parvu Cantacuzino si de Barbu Greceanu. Intre anii 1745-1863, Read More
 • 1
The biggest bookie William Hill United Kingdom link.