ro en en

aplica-online donatii

 • 1

Biserica Nasterea Maicii Domnului - Galda de Jos

 

biserica-nasterea-maicii-domnului-galda-jos-1  

Biserica Nasterea Maicii Domnului este o biserica ortodoxa aflata in localitatea Galda de Jos, in judetul Alba. Localitatea, aflata in zona Muntilor Apuseni, este atestata documentar inca din anul 1287. In anul 1393, in localitate exista un conac impunator, iar spre sfarsitul secolului al XVIII-lea, langa castelul familiei Kemeny se consemneaza prezenta unei cripte boieresti.

"Nasterea ta, de Dumnezeu Nascatoare Fecioara, bucurie a vestit la toata lumea, ca din tine a rasarit Soarele dreptatii, Hristos, Dumnezeul nostru. Si dezlegand blestemul a dat binecuvantare si stricand moartea, ne-a daruit noua viata vesnica."

Biserica Nasterea Maicii Domnului - Galda de Jos

Biserica Nasterea Maicii Domnului, cunoscuta sub denumirea locala de "Biserica din Deal", este atestata documentar pentru prima data in anul 1723. Se crede ca biserica din Galda de Jos a fost construita candva la granita dintre secolele XIV-XV sau, cel mai tarziu, in secolul al XVII-lea.

Biserica a fost construita pe un platou mai inalt, care strajuieste campia satului, in partea nord-estica a castelului Kemeny. Biserica din Galda de Jos este construita din piatra de rau si piatra de cariera, in forma dreptunghiulara. Are o lungime de 14 metri si o latime de aproape 7 metri.

Intrarea in biserica se face prin doua usi, una asezata in partea vestica si alta in parte sudica a pronaosului. Usile sunt incadrate de un chenar din piatra masina. Modelul semicircular al absidei bisericii, socotit a fi de provenienta romanica, poate fi intalnit si in Manastirea Rameti. Catapeteasma bisericii, ca si in cazul manastirii amintite, prezinta doua usi: Usile Imparatesti si o singura usa diaconeasca.

In cadrul secolului al XV-lea, biserica a fost reparata, lucrari in cadrul carora acesteia i s-au adaugat si mai multi contraforti, pe lateralele de nord si sud. In urma lucrarilor efectuate intre anii 1966-1968, contrafortii au fost indepartati, revenindu-se la infatisarea initiala. Tot acum, biserica a fost largita, prin adaugarea pronaosului, peste care a fost inaltat turnul-clopotnita. Acoperisul bisericii este din sindrila.

Pronaosul este foarte larg, iar tavanul este alcatuit din grinzi de lemn. In peretele vestic, o fereastra in forma de stea cu sase colturi lasa sa patrunda inlauntru putina lumina. Intre pronaos si naos se inalta un zid puternic, strabatut de o usa cu chenar din piatra masiva.

Sub actualul strat de pictura se pastreaza comori artistice ale trecutului bisericii. Cel mai nou strat de pictura a fost asezat in secolul al XVIII-lea. Se observa mai multe fragmente de fresca din secolul al XVI-lea. In partea sud-estica a noasului se afla o parte din fresca care-l reprezinta pe Sfantul Ierarh Nicolae. O inscriptie pastrata la Proscomidiar, langa Sfantul Atanasie cel Mare, intocmita cu litere si cifre chirilice, marturiseste data picturii realizate in Sfantul Altar: "Anul Domnului 1752, iulie 1."

In anul 1733, aceasta biserica era unita, iar intre anii 1760-1762 ea era ortodoxa, avand peste o suta de familii. Dupa ce a fost construita noua biserica, in centrul satului, "Biserica din Deal" a cazut in uitarea vremii. Ultima slujba a fost tinuta in aceasta biserica in anul 1906. Biserica a fost reparata abia in anul 1929. Curatarea picturii s-a facut intre anii 1966-1968.

Iulian Predescu

[ sursa: www.crestinortodox.ro ]

biserica-nasterea-maicii-domnului-galda-jos-2

 • All
 • Despre Ordin
 • Ordinul a fost fondat in ziua “Nasterii Domnului” in semn de respect
  Read More
  • Despre Ordin
 • Valorile spirituale ridicate ale Cavalerilor sunt virtuțile religioase, asa cum sunt ele
  Read More
  • Despre Ordin
 • Ordinul își propune să ducă mai departe datinile, tradițiile și moștenirea culturală
  Read More
  • Despre Ordin
load more hold SHIFT key to load all load all
icoana-sfanta-maria

Institutul de Terapii Complementare si Prim-Ajutor <<Sf. Pantelimon>>

servicii-prim-ajutor-de-baza-Ordinul-Maria

emergency-services-registrul-paramedicilor-Ordinul-Maria

IAFC-Emergency Services - Membership Institutul de Terapii Complementare si Prim-Ajutor

Vizitatori Online

We have 15 guests and no members online

senior-resist-ingrijire-la-domiciliu-Ordinul-Maria

senior-business-mentenanta-de-portofoliu-Ordinul-Maria

senior-plus-centre-recuperare-terapii-alternative-Ordinul-Maria

senior-mixt-travel-excursii-recreative-Ordinul-Maria

senior-px-market-centre-logistice-Ordinul-Maria

senior-transfer-servicii-funerare-transfer-international-Ordinul-Maria

DIRECTIONEAZA 2% DIN IMPOZITUL TAU

FACILITATI MEMBRII

The biggest bookie William Hill United Kingdom link.