ro en en

aplica-online donatii

 • 1

Sfantul Haralambie in credinta populara

 

Sfantul Haralambie este praznuit pe 10 februarie. A trait in secolul al II-lea si a fost episcop al cetatii Magnezia din Asia Mica. A fost martirizat la varsta de 113 ani. Capul Sfantului Haralambie se pastreaza la Manastirea "Sfantul Stefan" din Meteora. La noi in tara, fragmente de moaste se pastreaza in biserica Manastirii Miclauseni din Iasi, alaturi moastele a treizeci de sfinti. Alte fragmente se afla la Manastirea Rasca, la Catedrala episcopala din Galati, la bisericile "Sfantul Dumitru" - Posta, "Sfintii Arhangheli" - Otelari, "Sfantul Stelian" - Lucaci din Bucuresti. Mentionam ca si la Alba Iulia exista doua particele din moastele Marelui Mucenic Haralambie, una la Biserica cu hramul „Sfantul Mina“ si alta la Biserica memoriala „Mihai Viteazul“, cu hramul „Sfanta Treime“ si „Sfantul Siluan Athonitul“.

Avand in vedere ca Sfantul Haralambie era cinstit ca ocrotitor al ciumei si holerei, ziua sa de praznuire era tinuta cu multa evlavie. In nordul Transilvaniei, oamenii duceau in aceasta zi la biserica malai, graunte si sare spre a fi binecuvantate si ca ofranda pentru Sfantul Mucenic Haralambie. Dupa ce erau binecuvantate de catre preot, le dadeau ca hrana animalelor din gospodarie, pentru a fi sanatoase tot anul. Tot in aceasta zi se facea pomana pentru cei care nu au murit de moarte buna.

Confirmarea ca Sfantul Haralambie este aparator de ciuma o gasim in Acatistul inchinat lui: "Bucura-te, izbavitorule de ciuma si de foamete!". In Bucovina exista credinta ca Sfantul Haralambie s-a intalnit cu ciuma care umbla pe pamant. A prins-o si a legat-o cu un lant pentru a nu mai aduce stricaciune in randul oamenilor.

In Tecuci exista legenda ca Sfantul Haralambie a fost cioban si a invatat de la un doctor leacul pentru multe boli. Ivindu-se insa Ciuma, a primit de la Dumnezeu puterea sa o tina de par, ca ea sa nu-si mai faca de cap in viata oamenilor.

In zona Campulung Moldovenesc se oficiaza in biserici de ziua pomenirii Sfantului Haralambie, Agheazma mica. Cu aceasta apa sfintita se stropesc viile si gradinile credinciosilor. In cadrul acestei slujbe, slujitorii altarelor citesc mai multe rugaciuni de binecuvantare a taratei si a fainei, pe care oamenii le dau animalelor spre a fi ferite de boli.

In trecut, in ajunul sarbatorii Sfantului Haralambie, plugarii aprindeau o lumanare mare din ceara curata spre pomenirea Sfantului. O lasau sa arda toata noaptea, iar dimineata duceau prescura la biserica pentru Sfanta Liturghie. Erau acte prin care ii cereau Sfantului Haralambie sa le ocroteasca boii pe intreg parcursul anului.

In ziua praznuirii sale, exista si traditia de a se confectiona o camasa din panza. Acest obicei pastreaza amintirea unei minuni savarsite de Sfantul Haralambie. Niste credinciosi fiind izbaviti de ciuma prezenta in satul lor, i-au daruit Sfantului Haralambie in dar o camasa tesuta din bumbac si cusuta intr-o singura zi.

 

Troparul Sfantului Mucenic Haralambie

Glasul 4

Arătatu-te-ai, Înţeleptule Haralambie, ca un stâlp neclintit al Bisericii lui Hristos şi ca un sfeşnic pururea luminos al Lumii, strălucit-ai în lume prin mucenicie, fericite şi ai risipit întunecimea idolilor. Drept aceea roagă-te lui Hristos cu îndrăzneală, ca să ne mântuiască pe noi.

[ sursa: www.crestinortodox.ro ]

 • All
 • Despre Ordin
 • Ordinul a fost fondat in ziua “Nasterii Domnului” in semn de respect
  Read More
  • Despre Ordin
 • Valorile spirituale ridicate ale Cavalerilor sunt virtuțile religioase, asa cum sunt ele
  Read More
  • Despre Ordin
 • Ordinul își propune să ducă mai departe datinile, tradițiile și moștenirea culturală
  Read More
  • Despre Ordin
load more hold SHIFT key to load all load all
icoana-sfanta-maria

Institutul de Terapii Complementare si Prim-Ajutor <<Sf. Pantelimon>>

servicii-prim-ajutor-de-baza-Ordinul-Maria

emergency-services-registrul-paramedicilor-Ordinul-Maria

IAFC-Emergency Services - Membership Institutul de Terapii Complementare si Prim-Ajutor

Vizitatori Online

We have 32 guests and no members online

senior-resist-ingrijire-la-domiciliu-Ordinul-Maria

senior-business-mentenanta-de-portofoliu-Ordinul-Maria

senior-plus-centre-recuperare-terapii-alternative-Ordinul-Maria

senior-mixt-travel-excursii-recreative-Ordinul-Maria

senior-px-market-centre-logistice-Ordinul-Maria

senior-transfer-servicii-funerare-transfer-international-Ordinul-Maria

DIRECTIONEAZA 2% DIN IMPOZITUL TAU

FACILITATI MEMBRII

The biggest bookie William Hill United Kingdom link.